Nyílt-nap,Peda-nap

Mesekavalkád 2016

Föld-mentő akció

 

Az idén, 2016. április 22-én újfent megrendezésre került a PEN keretén belül Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak immár hagyományossá váló tevékenyésge, a Mesekavalkád. Jelenleg is olyan osztályt láttunk vendégül, akiknél hetente gyakorlatozunk: a Szent László Római Katolikus Általános Iskola kisdiákjait, mégpedig Tankó Zita tanítónő harmadikos osztályát.

            Mivel a Mesekavalkád időpontja egybeesett a Föld világnapjával, mint téma adta magát a Föld megmentése. Tevékenységünk így a Föld-mentő akció címet kapta. Alapötletünk az volt, hogy az interaktív fogalkozás során olyan állomásokat készítsünk elő, amelyek egy-egy földrészt képviselnek, és ezeket körbejárva a gyerekek megismerkedjenek a Föld kontinenseivel. Az osztály diákjai négy csoportot alkottak, minden csoporthoz társult egy-egy csapatvezető, a Mézga család egy-egy tagja. Ők négyen indultak el péntek reggel a gyerekekért az iskolába és kísérték őket az úton az egyetem Lórántffy Zsuzsanna épületébe, ahol mi már izgatottan vártuk őket.

            A hosszú út során minden csapat elkészítette a saját csapatindulóját és csatakiáltását. A helyszínre érkezve, a gyerekek megnéztek egy rövid jelenetet a Nap és az ő Hírnöke között. A Hírnök közölte a Nappal, hogy a Föld nagy veszélyben van, mert az ember folyamatosan bántja és rombolja azt. A Nap kiötlötte, hogy a megoldást nem mások hozhatják el, mint a gyerekek. Ők szeretik a Földet és segítenek megmenteni azt. A jelen lévő gyerekek is nagy lelkesedéssel, egybehangzóan kijelentették, hogy segítenek. Ezt követően a csapatok sorra előadhatták csapatindulójukat és csatakiáltásukat, amiért cserébe megkapták a Föld óceánjainak egy-egy darabját, amelyet felragasztottak a szürke, beteg Föld-térképre.

            Mindezek után a csapatok útra keltek és bejárták az egész Földet. Az Északi-sarkon társasjátékkal menthették meg a globális felmelegedés miatt veszélyben lévő állatokat és közben sok érdekes dolgot tudhattak meg erről a Földrészről. Amerikába látogatva a gyerekek újrahasznosíthatták a régi CD-ket, CD-Manót készítették el. Ausztráliában megmozgathatták magukat, megtanulták az ősi bennszülöttek örömtáncát. Európához érve egy különleges pillangót hajtogathattak, Ázsiában pedig plakátokat készíthettek a Föld megmenésének érdekében, lerajzolták és leírták a gyerekek, hogy ők hogyan óvják meg a Földünket. Afrikában kiutat kellett találniuk a labirintusból, akadályokon kellett áthaladniuk a jutalomért cserébe. Végül, a hetedik megálló egy lakatlan sziget volt, ahol rengeteg felgyülemlett szemetet kellett szétválogatniuk a gyerekek aszerint, hogy melyiket lehet újrahasznosítani és melyiket nem.

            Mindegyik tevékenységben nagy lelekesedéssel vetek részt a gyerekek, volt akinek a társasjáték tetszett a legjobban, de volt olyan is, aki az akadálypálya során érezte a legjobban magát. Az állomásokon jutalomképpen kapott földrészdarabkák hátoldalán egy-egy kérdést vagy találós kérdést találtak a csapatok, amelyeken közösen gondolkodtak, majd megválaszolva őket a Nap és Hírnöke segítségével helyükre ragasztották őket. Amikor minden kérdést megválaszoltak és az utolsó kontinensszelet is helyére került, örömmel látták a gyerekek, hogy a Föld térképe már nem szürke, hanem színes. Sikeresen véghezvitték a mentőakciót, a Föld megmenekült! Ennek örömére közösen eljártuk a bennszülöttektől tanult örömtáncot.

            A gyerekek, távozásuk előtt hagytak nekünk néhány aranyos üzenetet, egyenként kifejezték tetszésüket és azt, hogy mennyire jól érezték magukat velünk, nálunk. Ezek a néhány soros gondolatok nagyon jó érzéssel töltöttek el minket, pozitív visszajelzést kaptunk munkánkról, ami fontos nagy bíztatás mindenki számára. Éreztük, hogy nem dolgoztunk hiába és biztosan fogunk még újabb, ilyen jellegű foglalkozásokat szervezni a gyerekeknek. Mi, elsőéves tanítóképzősök több héten át készültünk erre az eseményre, igyekeztünk csapatban, együtt dolgozni és segíteni egymás munkáját több-kevesebb sikerrel. Célunk természetesen az volt, hogy a gyerekek minél jobb hangulatban töltsék el köreinkben azt a röpke néhány órát, hogy együtt sikeresen megmentsük a Földet miközben játszva tanulunk is. Mindezt sikeresen véghez is vittük és közben rengeteget tanultunk. Többek között azt, hogy milyen előkészületekkel és nehézségekkel jár egy gyerekeknek szóló program megszervezése, a gyerekekkel közvetlen kapcsolatba kerülve azt is megtanultuk mikor hogyan lehet fegyelmezni, mennyi mindenre kell egy pedagógusnak egyszerre figyelnie. Természetesen rájöttünk arra is, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket utólag teljesen másképp tennénk.

            Nagyon jól éreztük mi is magunkat, elfáradtunk az előkészületek során, de a gyerekek vidám mosolya és a csillogó szempárok új energiát adtak mindnyájunknak ahhoz, hogy folytassuk a megkezdett utunkat és még többet tegyünk a gyermekekért.

Bagosi Csilla

Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak, 1. év

             

13015198 1121116247940528 4007490954854174878 nImg 1436Img 1452Img 1457Img 1476Img 1481Img 1486Img 1553Img 1563Img 1568Img 1525Img 1533Img 1644Img 1649Img 1654Img 1659Img 1732Img 1742Img 1750Img 1769Img 1774Img 1779Img 1784Img 1793Img 1817Img 1862Img 1869Img 1892Img 1843Img 1848Img 1853Img 1858Img 1863Img 1877Img 1960Img 1965Img 1970Img 1979

forrás: tanitokepzo.partium.ro